• Home
  • Over mij
  • Therapie
    • Werkwijze
    • Coaching
  • Groepstherapie
  • Praktisch
  • Contact
  • Home
  • Over mij
  • Therapie
    • Werkwijze
    • Coaching
  • Groepstherapie
  • Praktisch
  • Contact
Zichtopzelf
  • Home
  • Over mij
  • Therapie
    • Werkwijze
    • Coaching
  • Groepstherapie
  • Praktisch
  • Contact

Therapie

De praktijk biedt voornamelijk inzichtgevende (psychodynamische) en cliëntgerichte psychotherapie, zowel individueel als in groep, bij adolescenten en volwassenen. ​Er worden mensen begeleid met verschillende soorten klachten en problemen, zoals angstklachten, stemmingsklachten, problemen in relaties, overspannenheid/burn-out, klachten naar aanleiding van heftige ervaringen (uit heden en verleden) en eetproblemen. Daarnaast wordt er hulp geboden aan mensen die kampen met problemen in hun persoonlijkheid; zoals hoge eisen/ perfectionisme, minderwaardigheidsgevoelens, wantrouwen naar anderen, angst om zich te binden en moeite met autonomie. 

Therapievormen

Individuele psychotherapie te Culemborg.
In individuele psychotherapie wordt u 1 op 1 begeleid door een therapeut.  Het kan zijn dat uw partner of andere naaste een paar keer meekomt als dat de therapie positief kan beinvloeden. 
Groepspsychotherapie te Culemborg. In groepstherapie komen mensen die kampen met psychische problemen samen om aan die problemen te werken in interactie met anderen, onder begeleiding van therapeuten. In de groep kunnen de deelnemers herkenning vinden bij anderen, steun ervaren en van elkaar leren.  ​

Therapiemethoden

Binnen de praktijk wordt gebruik gemaakt van verschillende invalshoeken en methoden die hieronder worden beschreven. Tijdens de intakeprocedure bekijk ik samen met u welke vorm het beste bij u past. 
Inzichtgevende (psychodynamische) therapie is gericht op het zichzelf beter gaan begrijpen en accepteren. De achtergrondgedachte is dat veel drijfveren voor gedrag en oorzaken van problemen onbewust zijn, en dat innerlijke conflicten, onderliggende gevoelens en trauma's ten grondslag kunnen liggen aan klachten en probleemgedrag . Vaak hebben mensen als kind bepaalde overlevingsstrategieen ontwikkeld. De opstelling destijds was op dat moment een noodzakelijke strategie, maar kan later in het leven destructief worden zonder dat iemand dit misschien in de gaten heeft. Ook het zelfbeeld van mensen wordt in de basis gevormd in de vroege jeugd (voornamelijk in contact met anderen) en kan op negatieve wijze beïnvloed zijn door bepaalde ervaringen. De vroege relaties met belangrijke anderen in het gezin of daarbuiten zijn een blauwdruk voor hoe mensen nu in relaties met anderen staan. Deze blauwdruk kan zo overheersend zijn dat mensen steeds weer dezelfde (negatieve) ervaringen hebben met anderen en niet beseffen dat dit deels aan hun eigen verwachtingen en opstelling ligt. Ook het (mogelijk verstoorde) zelfbeeld is bepalend voor hoe mensen zichzelf en anderen ervaren. Het werkelijk gaan begrijpen en accepteren van die invloeden, verwerken van nare ervaringen en uiten van onderdrukte gevoelens leidt tot het oplossen van innerlijke conflicten, verminderen van klachten en een gezondere en vrijere manier van in het leven staan. Men is dan in staat eigen bronnen (weer) aan te boren en authentieke eigenschappen te herstellen en herontdekken. Inzichtgevende therapie is gericht op duurzame oplossingen en veranderingen en gaat verder dan de symptomen alleen. 

In cliëntgerichte therapie ligt de focus ook op zichzelf ontdekken en accepteren, en leren gebruik te maken van de eigen bronnen en kwaliteiten die bij ieder mens aanwezig zijn. De cliëntgerichte therapie biedt effectieve oefeningen om blokkades te ontdekken en gevoelens en gedachten te uiten.

AFT: affect fobie therapie is een behandelvorm die voortkomt uit een combinatie van psychodynamische therapie en cognitieve gedragstherapie. Hierbij ga je actief op zoek naar emotionele blokkades, zoals remmende gevoelens (schaamte, angst) en waar deze mee samen hangen, en leer je deze op te lossen. Het biedt een prettig kader om mee te werken en geeft concrete houvast en focus.
 
MBT: mentalization based therapie is ontwikkeld voor mensen die het moeilijk vinden hun gevoelens te verwoorden en op een goede manier te uiten, waarbij het kan zijn dat je ofwel overspoeld wordt door emoties ofwel (te) weinig voelt/moeilijk bij je gevoel kan komen. 

CGT: vanuit de cognitieve gedragstherapie zijn er verschillende technieken ontwikkeld waar ik zo nodig gebruik van maak. Zoals gedragsregistratie om meer zicht op gedrag en gevoelens te krijgen, en verbeeldingsoefeningen om traumatische ervaringen te verwerken vanuit de Schematherapie. 

EMDR: een traumaverwerkingsmethode die ervoor zorgt dat adaptieve verwerkingsprocessen (weer) op gang worden gebracht rondom nare ervaringen. Daarbij kunnen nieuwe betekenissen worden verleend, emoties worden geuit en (lijfelijke) spanning kan afnemen. EMDR is ook mogelijk om als losstaand traject te doen binnen de praktijk. 

Therapie voor wie? 

 Ik begeleid cliënten vanaf 18 jaar, met verschillende soorten klachten en problemen, zoals angstklachten, stemmingsklachten (somberheid of stemmingswisselingen bijvoorbeeld), problemen in relaties, werkproblemen, overspannenheid/burn-out, klachten naar aanleiding van heftige ervaringen (uit heden en verleden), rouwproblematiek en eetproblemen. Ook begeleid ik mensen die kampen met problemen in hun persoonlijkheid; zoals hoge eisen/ perfectionisme, minderwaardigheidsgevoelens, onzekerheid, wantrouwen naar anderen, angst om zich te binden, afhankelijkheid van anderen en moeite met autonomie, zoals moeite grenzen te bewaken en eigen keuzes te maken. Deze problemen kunnen uiteraard ook samenhangen met, of leiden tot bovengenoemde klachten. Soms kan het gaan om lastig te benoemen klachten, zoals een steeds aanwezig onbestemd (negatief) gevoel, ongemakkelijk en gespannen voelen in bepaalde situaties, een constante onvrede ervaren, nooit kunnen genieten e.d. Samen kunnen we uitzoeken waar deze klachten mee te maken hebben en deze aanpakken.  
​Specialisaties:  Overspannenheid/burn-out; Hooggevoeligheid; Zwangeren/Jonge moeders en vaders; Hoge eisen/perfectionisme; Trauma/belastende ervaringen in vroege relaties.

Werkwijze

We starten met een (telefonische) kennismaking (vrijblijvend: zo’n 20 min) en/of volledige intake (45-60 min). Bij de kennismaking gaat het er vooral om of u aan het juiste adres bent en of u zich prettig voelt in de praktijk/in het contact. In de intake probeer ik een goed beeld te vormen van u en uw klachten en problemen, wat betreft aard van de klachten, ernst, oorzaken en behandelmogelijkheden. Ik zal een diagnose stellen op basis van een tot drie intakegesprekken (inclusief eventueel psychologische tests) en een plan van aanpak voorstellen (behandelplan). In die eerste fase hebben we ook beiden de gelegenheid om uit te vinden of we een samenwerking zien zitten . Als we beiden vertrouwen hebben in een samenwerking zullen we verder gaan, en anders bekijken we andere mogelijkheden voor u.​
lees verder
Foto

werkdagen

maandagochtend, dinsdag, donderdagochtend en vrijdag

Telefoon

06-51005907

Email

[email protected]